Memento

miercuri 13.00

Apariţia Tenet de anul trecut, cea mai nouă producţie a lui Christopher Nolan, ne oferă un prilej bun pentru a revedea un alt film în care acesta a explorat conceptul de temporalitate în cinematografie. Acţiunea filmului ne prezintă un bărbat amnezic care nu-și mai poate aminti evenimentele recente şi folosește notițe și tatuaje pentru a da de urmă ucigașului soției lui.

Secvența uimitoare și antologică de la începutul lui Memento implică o crimă și un polaroid cu un cadavru. Fotografia alunecă înapoi în cameră, glonțul e absorbit pe țeava pistolului și Leonard, personajul principal, începe să trăiască invers. Se spune că memoria este unul dintre elementele cheie care separă oamenii de animale și că e un dat esențial al condiției umane. Memento e preocupat de toate aspectele ei, mai ales de felul în care poate fi manipulată. Filmul lui Christopher Nolan e unul dintre acele rare și autentice triumfuri din istoria regiei de film moderne, pentru că reușește să fie inovator, proaspăt, șic și excitant, fără să-și obosească audiența. Întregul film este astfel construit încât să reflecte starea mentală a personajului principal, în același timp, lăsându-i spectatorului dreptul la o proprie perspectivă.

Ceea ce face filmul deosebit este structura sa inovatoare – începe cu finalul și se sfârșește aproape de început. E filmat și editat în așa fel încât evenimentele sunt prezentate într-o cronologie inversă. Mai mult, există două povești paralele care se intersectează și care alcătuiesc un puzzle revelator, unde suspansul amețitor rezonează cu emoția pură.

memento-374507l (1)

Memento

Productia: SUA 2000

Regia: Christopher Nolan

Cu: Guy Pearce, Jorja Fox, Carrie-Anne Moss

Durata: 113 minute

Rating: N-15 – Nerecomandat 15

Gen film: Dramă, Mister, Thriller

Pentru a cumpăra bilete, urmează linkul de mai jos şi vei fi direcţionat către pagina dedicată

Distribuie

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email

Recomandat

la cinema Victoria