Fotografie

Fotografia

Vineri 19:00

Filmul de 77 de minute apărut în 1972 aparține unei mișcări foarte spectaculoase din istoria filmului maghiar: documentarismul anilor ’70, așa-numita Școală din Budapesta. Însă chiar și în cadrul acestui trend care a înglobat multiple feluri de creație, filmul lui Zolnay rămâne un fenomen aparte și izolat. Nu se încadrează printre lungmetrajele în stil documentarist ale perioadei, nu poate fi interpretat ca film documentar, totodată nu se conformează nici cu lucrările Școlii din Budapesta, în care fuzionează regulile și tehnicile narative ale lungmetrajelor și ale documentarelor: în vreme ce lungmetrajele de tip documentar ale școlii recreează întâmplări adevărate, situații reale cu actori amatori, Fotografie amestecă evenimente create și evenimente observate într-o măsură în care granița dintre ficțiune și realitate devine greu de identificat.

Doi tineri – unul fotograf, celălalt retușor – umblă prin regiune ca fotografi călători. Considerând meseria lor o vocație onestă, scopul lor este ca în locul fotografiilor retușate la maximum să imortalizeze chipul adevărat, mișcările specifice, privirile pline de înțeles ale oamenilor, adică să ne confrunte cu realitatea. Pe drum întâlnesc diferite persoane care preferă, însă, să evite copia fidelă a realității și vor să vadă mai degrabă sinele lor „mai frumos”.

Acest conflict se regăsește și în zilele noastre: ajunge să aruncăm o privire pe Facebook, pe Instagram sau în direcția Hollywoodului, unde în locul dramelor sociale hiperrealiste (adică întâmplări reale cu oameni reali), filmele fantastice pline de CGI (poveștile fictive ale unor ființe inexistente) sunt cele care încasează cele mai mari sume. Filmul Fotografie oferă totodată o explicație pentru această tendință: câteodată realitatea este atât de urâtă încât cei mai mulți oameni nu așteaptă reflexivitate din partea artei, ci o evadare din mizeria cotidiană spre o lume mai frumoasă și mai bună.

Filmul a fost inclus pe lista de „53 filme maghiare” alcătuită de Academia de Artă Maghiară din cele mai valoroase filme artistice maghiare ale tuturor timpurilor.

fotografia

Fotografie

Regia: Zolnay Pál

Durata: 77 minute

Rating: AG – Audienţa Generală

Gen film: Documentar

Pentru a cumpăra bilete, urmează linkul de mai jos şi vei fi direcţionat către pagina dedicată

Distribuie

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email

Recomandat

la cinema Victoria