EVENIMENT

Festival de film Pelicula 6

17/09/2021

Pentru prima dată la Cluj, ne dorim să aducem în oraș multă culoare, emoție, bucurie și mai ales, senzația de vacanță. Película vrea să mai aline puțin din dorul plecărilor peste mări și țări. Va fi destinația ideală de călătorii și vacanțe din luna septembrie pentru toți cei care visează la America Latină sau Peninsula Iberică și vor să experimenteze spiritul latin prin film. Pe scurt, v-am pregătit o ediție IBERO AMERICA ALL INCLUSIVE. Vă invităm să călătorim împreună în unele dintre cele mai frumoase locuri din lume. Nu, vacanța nu s-a încheiat. Abia acum începe.”, spune Ileana Cecanu, director artistic al festivalului Película.

 

 

Producția ce deschide cea de-a 6-a ediție a Película este EMA, în regia chilianului Pablo Larraín, cu Mariana Di Girólamo și Gael García Bernal, câștigător la festivalurile de film de la Veneția, Miami și Ljubljana și nominalizat la festivalul de film de la San Sebastián. Filmul îi aduce în prim plan pe Ema și Gastón, un cuplu de tineri care se hotărăsc să adopte un copil. Cu toate acestea, ei nu îl pot crește, așa că trebuie să renunțe la el. Cei
doi trebuie să facă față consecințelor adoptării eșuate, iar relația lor pare să se destrame.

Trailer: https://youtu.be/3xVGjzPaV6s

 

Secțiunea RETRO PELICULA readuce în atenție4 producții premiate internațional, programate pentru prima dată în festival: EL 5 DE TALLERES (r. Adrián Biniez, 2014), nominalizat în 2014 la festivalurile de film de la Veneția și Zurich; două filme semnate de Samuel Kishi, regizor mexican premiat de două ori la Festivalul de Film de la Berlin în 2019: LOS LOBOS și savurosul SOMOS MARI PEPA, câștigător al secțiunii de debut la Festivalul de film de la Miami; și producția uruguayană WHISKY (r. Juan Pablo Rebella, Pablo Stoll, 2004), câștigătoarea “Un certain Regard” la Festivalul de la Film de la Cannes în 2004 și a Trofeului Transilvania la TIFF, în 2005.

 

NINIPELI, secțiunea dedicată celor mai mici spectatori ai festivalului Película, aduce lungmetrajul COCO (r. Adrian Molina, Lee Unkrich, 2017), câștigător al două premii Oscar, pentru Cel mai bun film de animație și pentru Cea mai bună melodie originală, printre alte peste 100 de premii la festivaluri internaționale de film (BAFTA, Globurile de Aur, Grammy, Teen Choice Awards), și un calup de Scurtmetraje din America Latină.

 

În program se regăsesc filme care au în centru tangoul,  acest dans-fenomen: TANGO SUOMI, arată că tangoul poate fi și finlandez. În Argentina, se știu foarte puține lucruri despre această țară și despre cultura ei, Finlanda reprezintă doar o o țară cu o societate complet diferită, despre care nici nu știam că are propriul tango.

De asemenea, documentarul THE TANGO LESSON (r. Sally Potter, 1997), filmul de închidere al festivalului, nominalizat la Premiile BAFTA pentru Cel mai bun film străin, un film în premieră la Película, aduce în prim-plan o femeie ce descoperă acest dans care atinge o lume întreagă.

Printre proiecțiile speciale din cadrul festivalului se numără și documentarul PIAZZOLLA, LOS AÑOS DEL TIBURÓN (r. Daniel Rosenfeld, 2018), în care, pentru prima dată, arhivele secrete ale muzicianului bandoneonist Astor Piazzolla sunt dezvăluite lumii chiar de fiul său, într-un portret unic al compozitorului legendar care a revoluționat tangoul. Filmul a fost prezentat unui număr foarte restrâns de spectatori în ediția de anul trecut a festivalului.

 

Publicul clujean va mai putea viziona cel mai nou lungmetraj al regizoarei argentiniene Ana Katz, premiată la festivalul de film de la Sundance, EL PERRO QUE NO CALLA, ce spune povestea lui Sebastian, care la 30 de ani își câștigă traiul din slujbe mărunte și este deosebit de atașat de cățeaua lui, refuzând parcă să se maturizeze, dar anii trec și el ajunge să simtă, rând pe rând, ce înseamnă dragostea, doliul și statutul de părinte.

 

De asemenea, Película va continua varianta lansată anul trecut pentru ca o selecție de filme, disponibile exclusiv online, să ajungă la cât mai mulți spectatori în perioada 13 – 19 septembrie, pe platforma Cinesquare (www.cinesquare.net).

 

Programul complet al festivalului este disponibil pe site-ul www.peliculafiesta.ro și pe pagina de Facebook a festivalului, iar biletele pot fi achiziționate de pe www.cinemavictoria.ro. Pentru vizionările online, biletele pot fi achiziționate direct de pe platforma Cinesquare între 13 și 19 septembrie.

 

¡Hasta pronto!

 

Festivalul Película este organizat de FREEALIZE și Asociația Culturală ARTICHITANA

 

Finanțator: Centrului National al Cinematografiei

Sponsori: Saha, Ethras

Parteneri: Aqua Carpatica, Cinema Victoria, Cinesquare, Bad Unicorn, Festivalul Internațional de Carte Transilvania

Parteneri Instituționali: Institutul Francez,  Institutul Cervantes, Ambasada Peru, Ambasada Chile, Ambasada Mexic, Ambasada Columbiei din Polonia.

 

Parteneri media: Radio Guerrilla, Music Channel, Zile și Nopți, Cinemagia, Cațavencii, IQads, Spotmedia, Romania Journal, Ziarul Metropolis, Observator Cultural, Liternet, dinfilme.ro, All About Romanian Cinema, filme-carti.ro, MovieNews, Iqool, PRwave, 4arte, Munteanu.

 

 

 

PROGRAM:

Vineri, 17 septembrie

17.30 LOS LOBOS / LUPII (95’)

Mexic, Dramă, 2019

Regia: Samuel Kishi

Doi copii emigrează în SUA împreună cu mama lor. Aceștia își petrec fiecare zi într-un mic apartament, așteptând ca ea să se întoarcă, în timp ce visează să viziteze Disneyworld.

Link: https://www.peliculafestival.ro/los-lobos-lupii/

19.30 EMA (107)

Chile, Dramă, 2019

Regia: Pablo Larraín

Ema și Gastón, un cuplu de tineri, se hotărăsc să adopte un copil, pe nume Polo. Cu toate acestea, ei nu îl pot crește, așa că trebuie să renunțe la el. Cei doi trebuie să facă față consecințelor adoptării eșuate, iar relația lor pare să se destrame.

Link: https://www.peliculafestival.ro/ema/

Sâmbătă, 18 septembrie

13.00 SCURTMETRAJE ANIMATE DIN AMERICA LATINĂ (54’)

NINIPELI

Patru povești cu și despre copii, despre întâlnirile, drumurile și locurile care îi modelează.

Vârstă recomandată: 8+

O caminho dos gigantes / Calea uriașilor – R: Alois Di Leo, Animație, 2016, Brazilia, 12 min

Bà – R: Leandro Tadashi, 2015, Brazilia, 14 min

Wuejia Nyi, el camino del viento / Drumul vântului – R: Diana Marcela Torres Llantén, 2013, Columbia, 13 min

Viaje a Marte / Călătorie pe Marte – R: Juan Pablo Zaramella, Animație, 2005, Argentina, 16 min

Vârstă recomandată: 8+

fără link

15.00 EL 5 DE TALLERES / NUMĂRUL 5 ( 100’)

RETRO PELICULA

Argentina, Comedie/Dramă, 2014

Regia: Adrián Biniez

După ce este dat afară de pe teren în timpul unui meci din divizia C, Patón Bonassiolle, căpitanul echipei Talleres de Escalada, înțelege că anii săi de fotbal s-au terminat și trebuie să-și asume faptul că nu este vorba doar de finalul carierei de fotbalist, ci și de sfârșitul tinereții.

Link: https://www.peliculafestival.ro/el-5-de-talleres/

17.30 EL PERRO QUE NO CALLA / CÂINELE CARE NU MAI TACE (73’)

Argentina, Dramă, 2020

Regia: Ana Katz

Sebastian are 30 de ani, își câștigă traiul din slujbe mărunte și este deosebit de atașat de cățeaua lui. Sebastian parcă nu ar vrea să se maturizeze, dar anii trec și el ajunge să simtă, rând pe rând, ce înseamnă dragostea, doliul și statutul de părinte.

Link: https://www.peliculafestival.ro/el-perro-que-no-calla-cainele-care-nu-mai-tace/

20.00 CLARA SOLA (106’)

FILM CÂȘTIGĂTOR PELICULA 6

Costa Rica, Dramă, 2021

Regia: Nathalie Álvarez Messén

Într-un sat îndepărtat din Costa Rica, Clara, o femeie retrasă de 40 de ani are o revelație mistică, în același timp în care începe o călătorie pentru a se elibera de convențiile religioase și sociale care i-au dominat viața.

Link: https://www.peliculafestival.ro/clara-sola/

22.30 SOMOS MARI PEPA / SUNTEM MARI PEPA! (100’)

RETRO PELICULA

Mexic, Comedie/Dramă, 2013

Regia: Samuel Kishi

Niște adolescenți formează o trupă de punk și își petrec vara repetând singura piesă pe care au compus-o. Pasiunea lor pentru muzică îi determină să-și urmeze visele.

Link: https://www.peliculafestival.ro/somos-mari-pepa-suntem-mari-pepa/

Duminică, 19 septembrie

13.00 COCO ( 109’)

NINIPELI

Mexic, Animație/Familie/Comedie, 2017

Regia: Adrian Molina, Lee Unkrich

Vârstă recomandată: AG

Miguel rămâne fidel pasiunii sale pentru cântat, în ciuda interdicției asupra muzicii impuse de către familia sa. Acesta ajunge în Țara Morților, unde află despre stră-străbunicul său, care fusese un cântăreț legendar.

Link: https://www.peliculafestival.ro/coco/

15.00 TANGO SUOMI ( 80’)

TANGO

Argentina, Documentar, 2016

Regia: Gabriela Aparici

„Tangoul… poate fi și finlandez.” În Argentina, se știu foarte puține lucruri despre această țară și despre cultura ei, Finlanda reprezintă doar o societate complet diferită. Și totuși nici nu știm că au propriul lor tango.

 

Link: https://www.peliculafestival.ro/tango-suomi-2/

17.30 PIAZZOLLA, LOS AÑOS DEL TIBURÓN / PIAZZOLLA, ANII RECHINULUI (90’)

TANGO

Argentina, Documentar, 2018

Regia: Daniel Rosenfeld

Pentru prima dată, arhivele secrete ale muzicianului bandoneonist Astor Piazzolla sunt dezvăluite lumii chiar de fiul său. Un portret unic al compozitorului legendar care a revoluționat tangoul.

Link: https://www.peliculafestival.ro/piazzolla-los-anos-del-tiburon-astor-piazzola-anii-rechinului/

20.00 THE TANGO LESSON / LECȚIA DE TANGO (100’)

FILM DE ÎNCHIDERE

UK/Argentina, Drama/Romance, 1997

Regia: Sally Potter

O femeie descoperă tangoul și se îndrăgostește de acest dans. Dar cum faci să-ți urmezi partenerul, când instinctul îți spune să-l conduci?

Link: https://www.peliculafestival.ro/the-tango-lesson-lectia-de-tango/

22.30 WHISKY (99’)

RETRO PELICULA

Uruguay, Comedie/Dramă, 2004

Regia: Juan Pablo Rebella, Pablo Stoll

Când fratele său reapare după o perioadă lungă de absență, Jacobo, disperat să demonstreze că a reușit în viață, vrea neapărat să-și găsească o soție. Apelează la Marta, una dintre angajatele de la fabrica sa de șosete, cu care are o relație complicată.

Link: https://www.peliculafestival.ro/whisky/

Data: 17/09/2021

Distribuie

Facebook
WhatsApp
Twitter
Telegram
Email

Recomandat

AZI la cinema Victoria

Marţi, 09 August