EVENIMENT

Manasse (1925) Q&A Ruxandra Blaga (restaurator de film)

30/09/2022

Ora: 20:00

Pret: gratuit

Proiecția va fi însoțită de acompaniament muzical live în duet vioară și pian — Zephyrus

Fondat în 2017, duetul Zephyrus înseamnă două artiste “out of the box”, care aleg să nu își limiteze activitatea la sălile de concert. Arta experimentală este unul din domeniile lor de interes. Spațiile neconvenționale în care activează și repertoriul variat se metamorfozează, oferind o nouă dimensiune actului artistic. Ana Maria Crainic (vioară) si Ioana Dîrvă (pian) sunt una dintre cele mai inedite și constante prezențe din viața Clujului. Zephyrus aduce prospetime, inedit și diversitate la granița dintre public și artist și creează un colaj între arte, genuri muzicale diverse, între spațial-ambiental.

1925, film mut, dramă

Regia: Jean Mihail

„Manasse” spune povestea iubirii imposibile dintre Matei și Lelia, doi tineri de etnii diferite, care declanșează în familiile lor un tumultuos conflict ideologic. Regia este semnată de Jean Mihail, pe un scenariu în 6 acte scris de Scarlat Froda, adaptat după piesa omonimă în 4 acte scrisă de Ronetti-Roman. Imaginea este semnată de Vasile Gociu, operator și regizor prolific în perioada interbelică.

Restaurarea peliculei „Manasse” a fost realizată în 2020 – 2021 de către Arhiva Națională de Filme, restaurarea digitală fiind efectuată de Ruxandra Blaga, restaurator, cercetător și arhivist de film. Țelul acestei restaurări a fost acela de a reda imaginii un aspect cât mai apropiat de cel al peliculei originale, înainte ca aceasta să fi suferit deteriorări acumulate în timp, cauzate de uzura fizică, a factorilor biologici și contracției. Astfel, în această restaurare au fost folosite copii intermediare neinflamabile ale negativului original pe suport nitrat: un contratip de 1533 metri cu inserturi române și o copie pozitivă care completează ultimele secvențe ale Actului 6. După selecția materialelor filmice, inspecția și pregătirea peliculei pentru a fi digitalizată, procesul restaurare a constat în scanarea peliculei la rezoluție 4K, urmat de restaurarea manuală a filmului prin intermediul unui software specializat și corecția a culorii (colour grading).

text de Ruxandra Blaga

Data: 30/09/2022

Ora: 20:00

Pret: gratuit

Distribuie

Facebook
WhatsApp
Twitter
Telegram
Email

Recomandat

AZI la cinema Victoria