EVENIMENT

Les Films de Cannes à Cluj-Napoca

05/11/2021

Ora: 12:00

Festivalul Les Films de Cannes revine anul acesta la Cluj și își propune, ca de fiecare dată, să aducă în premieră publicului cele mai importante și premiate filme, adaptându-se însă condițiilor sanitare astfel încât să ofere un acces la filme în condiții de siguranță și confort. Les Films de Cannes à Cluj-Napoca, ediția a 5-a va avea loc între 5 și 7 noiembrie la Cinema Victoria.

Vizualizeaza programul

 

 

    Festivalul de la Cannes s-a reluat anul acesta după o ediție anulată din cauza pandemiei, fiind organizat în mod excepțional în luna iulie și beneficiind de o arie de selecție deosebit de largă, în urma anulării ediției precedente. Juriul a fost condus de către excentricul Spike Lee și a numărat în rândurile sale persoanalități ale filmului precum Mylène Farmer, Mélanie Laurent, Maggie Gyllenhaal sau Song Kang-Ho.

Marii autori s-au reîntors anul acesta la Cannes, filmele de calitate și surprizele din palmares au fost din belșug iar Les Films de Cannes à Cluj-Napoca va aduce cele mai importante filme premiate, în premieră absolută în România: Titane, câștigătorul Palme d’Or, A Hero, câștigătorul Grand Prix ex-aequo, The Worse Person in the World, câștigător al Premiului pentru interpretare feminină sau Les Olympiades care a luat Premiul pentru cea mai bună coloană sonoră.

_____________________

Program

Vineri, 5 noiembrie

16.30 THREE FLOORS de Nanni Moretti (2021, 119 min, IT, FR) ÎN COMPETIȚIE, CANNES 2021

THREE FLOORS, comedia lui Nanni Moretti nominalizata la Palme d’Or anul acesta la Cannes.

Regizorul este considerat un Woody Allen italian datorita introspectiei, umorului si manierei de a regiza intamplari contemporane. THREE FLOORS spune povestea a trei familii care trăiesc în trei apartamente din același complex luxos de locuințe din Roma. Regizorul a adaptat romanul Shalosh Qomot (2017) al scriitorului israelian Eshkol Nevo, cea mai importantă voce a noii generații de scriitori israelieni. Autorul  mărturisea că ideea de la care a pornit în roman i-a venit de la Căderea lui Albert Camus si de la celebra melodie a lui Phil Collins In the Air Tonight. Moretti a mutat povestea de la Tel Aviv in capitala Italiei zilelor noastre si este pentru prima oara cand el adapteaza opera unui alt autor.

 

19.00 LES OLYMPIADES de Jacques Audiard (2021, 106 min, FR) ÎN COMPETIȚIE, CANNES 2021

Les Olympiades, deoarece cele mai înalte opt turnuri ale sale poartă numele orașelor care au găzduit Jocurile Olimpice. “Iată încercarea lui Audiard de a inaugura un nou val al mileniului, un soi de Jules et Jim cu un soundtrack synth-pop”, scrie The Playlist. Les Olympiades a primit la Cannes 2021 premiul pentru cea mai bună coloană sonoră.

Filmul este bazat pe trei nuvele comice ale celebrului caricaturist american Adrian Tomine, transpuse  de Audiard împreună cu scenariștii Céline Sciamma (regizoarea Portrait de la jeune fille en feu, laureata pentru scenariu la Cannes 2019 – film proiectat la Cluj in Festival) și Léa Mysius – scriitori și regizori care și-au demonstrat anterior talentul de a crea personaje emoționante.

Sâmbătă, 6 noiembrie

13.30 LE DISCOURS de Laurent Tirard (2020, 87 min, FR) SELECȚIA OFICIALĂ, CANNES 2020

Discursul este cel de-al 8-lea lungmetraj al lui Laurent Tirard si  a fost selectat in competitie in 2020, dar Festivalul de la Cannes nu a avut loc din cauza pandemiei. Comedia avut premiera in Franta in iunie 2021 si este o adaptare a romanului omonim a  lui Fabrice Caro  (Fabcaro). In rolul principal, Benjamin Lavernhe de la Comedie Francaise este alegerea perfecta.

15.30 A HERO de Asghar Farhadi (2021, 127 min, FR, IR) GRAND PRIX (EXAEQUO), CANNES 2021

Distins cu Grand Prix ex-aequo, al doilea cel mai important premiu al Festivalului de la Cannes

A HERO este considerat cel mai personal si mai zdrobitor film al lui Farhadi de la A Separation, câștigătorul Oscarului in 2011. Poveștile sale intime și provocatoare despre conflicte familiale i-au adus regizorului admitatia publicului si a criticilor din circuitul marilor festivaluri internaționale. Farhadi continuă să ne uimeasca, acum,  cu A HERO, o poveste morală superbă care ne scufundă profund în ritualurile și valorile unei societăți și ne lasă să ghicim până la puternica scenă finală”, Time Out.

18.30 LA CIVIL de Teodora Ana Mihai (2021, 135 min, BE, RO, MX) PREMIUL PENTRU CURAJ, UN CERTAIN REGARD, CANNES 2021  Precedat de o introducere înregistrată de regizoarea Teodora Ana Mihai, în prezența criticului de film Doru Pop. Proiecție prezentată cu sprijinul Consulatului onofic al Mexicului la Cluj-Napoca.

Duminică, 7 noiembrie

13.30 LES INTRANQUILLES de Joachim Lafosse (2021, 118 min, BE, LU, FR) ÎN COMPETIȚIE, CANNES 2021

Filmul in regia Joachim Lafosse este o coproductie Belgia, Luxemburg si Franta  si a fost selecționat în competiție la Cannes anul acesta. Intre Damien și soția sa Leila, interpretati de Leila Bekhti si Damien Bonnard,  există o conexiune profundă și o poveste de dragoste greu încercată.

”Les Intranquilles prezinta drama unei familii aflate  pe un roller coaster patern. Inspirat de propria sa poveste, realizatorul Joachim Lafosse descrie o mamă și un copil a căror viață se învârte în jurul exceselor unui tată bipolar”, nota Le Monde

16.00 THE WORST PERSON IN THE WORLD de Joachim Trier (2021, 121 min, NO, FR, SE, DK) PREMIUL PENTRU CEA MAI BUNĂ ACTRIȚĂ, CANNES 2021 precedat de scurtmetrajul PRIN ORAȘ CIRCULĂ SCURTE POVEȘTI DE DRAGOSTE de Carina-Gabriela Dașoveanu (2021, 21 min, RO) premiat ÎN COMPEȚITIA CINÉFONDATION, CANNES 2021

THE WORST PERSON IN THE WORLD, în regia lui Joachim Trier a fost in competitie la Cannes si a fost recompensat cu premiul pentru cea mai bună actriță, acordat  lui Renate Reinsve. Filmul încheie trilogia Oslo a lui Joachim Trier cu „o dramă romantică pentru cei care urăsc dramele romantice” (The Toronto Star), despre căutarea iubirii și a sensului în Oslo-ul contemporan

Prin oraș circulă scurte povești de dragoste,  scris si regizat  de Carina-Gabriela Dașoveanu. Filmul (21’)  a obținut Premiul al III-lea ex-aequo în secțiunea Cinéfondation din cadrul Selecției Oficiale a celei de-a 74-a ediții a Festivalului de la Cannes. Cinéfondation este secțiune consacrată filmelor produse de scolile de film din intreaga lume, iar în acest an s-au înscris in preselectie 1.835 de filme, din care au intrat in competitie 17 titluri.

19:00 TITANE de Julia Ducournau (2021, 108 min, FR, BE) PALME D’OR, CANNES 2021

Editia a V-a LES FILMS DE CANNES@Cinema Victoria se încheie duminică, 7 noiembrie, de la ora 19.00, cu proiecția filmului laureate cu Palme d’Or, TITANE. Este al doilea film al regizoarei Julia Ducournau și a stârnit valuri de șoc chiar înainte de premiera de la Cannes  cu un poster intrigant, un trailer colorat și un sinopsis bizar: „după o serie de crime misterioase, un tată își regăsește fiul care dispăruse cu zece ani în urmă. Titane este cuvântul franțuzesc pentru titan, metal extrem de rezistent la căldură şi coroziune, potrivit pentru aliaje durabile”

______________

Câștigătorul premiului Palme d’Or, TITANE, al doilea film al regizoarei Julia Ducournau, a stârnit valuri de șoc chiar înainte de proiecție cu un poster intrigant, un trailer colorat și un sinopsis bizar: „după o serie de crime inexplicabile, un tată își regăsește fiul care dispăruse cu 10 ani în urmă. Titane este cuvântul franțuzesc pentru titan, un metal care se topește la temperaturi ridicate, rezistă la coroziune și formează legături solide ca piatra.”

Filmul ce va putea fi văzut în închiderea Les Films de Cannes à Cluj-Napoca abordează violența ca „începutul a ceva important, ca o zguduire a unor fundații prea înțepenite”, explică regizoarea. De asemenea, examinează și tema descendenței și a dragostei sau, mai precis, despre cum se naște dragostea. La primirea mult râvnitului Palme d’Or, cineasta a declarat: „există atâta frumusețe și emoție ce nu pot fi ascunse. Mulțumesc juriului pentru apelul la mai multă diversitate în viețile și în experiența noastră cinematografică. Mulțumesc că au deschis poarta monștrilor.” Ca și juriul, și critica de film a fost uluită: „magia lui Titane se datorează grației cu care Ducournau croșetează între claritate și nebunie, între șoc și familiar, între bruscări și mângâieri”, scrie Indiewire. „Regia lui Ducournau e la fel de pură ca și temele ei profane: Titane e superb de privit, de ascultat, de fetișizat. E obsedant” jubilează The Playlist.

Distins cu Grand Prix ex-aequo, al doilea cel mai important premiu al festivalului, A HERO, noul film al autorului iranian Asghar Farhadi care a fost invitatul special a celei de-a X-a ediții a Les Films de Cannes à Bucarest, spune povestea lui Rahim, care se află în închisoare pentru o datorie neplătită. În timpul unei permisii de două zile, încearcă să-și convingă creditorul să-și retragă plângerea în schimbul returnării unei părți din datorie. Rahim este apoi confruntat cu o criză de neimaginat. Poveștile sale intime și provocatoare despre conflicte familiale i-au adus laude de-a lungul carierei lui Farhadi de la public, critici de film cât și de la circuitul marilor festivaluri internaționale. Farhadi continuă să adune admirație cu A Hero, „o poveste morală superbă care ne scufundă profund în ritualurile și valorile unei societăți și ne lasă să ghicim până la puternica scenă finală”, Time Out.

Premiul pentru cea mai bună actriță a fost acordat lui Renate Reinsve pentru prestația sa din THE WORST PERSON IN THE WORLD, în regia lui Joachim Trier. Filmul încheie trilogia Oslo a lui Joachim Trier cu „o dramă romantică pentru cei care urăsc dramele romantice” (The Toronto Star), despre căutarea iubirii și a sensului în contemporanul Oslo. Filmul urmărește patru ani din viața lui Julie (Renate Reinsve), o tânără care navighează furtuni amoroase, se luptă să-și facă o carieră și încearcă să-și dea seama, cu luciditate, cine e cu adevărat. Slant Magazine scrie cum „filmul e un excelent exemplu de cum să restaurezi fun-ul, semnificația și chiar sexul pe terenul bătătorit al comediilor romantice”. Venind dintr-o familie de cineaști, nu e surprizător că Joachim Trier a urmărit aceeași cale. Însă stilul și finețea sa, cât și studiul dens de caracter l-au remarcat ca o nouă voce în cinematografia europeană, vizibil în operele lui Oslo, August 31st (2011) și Louder Than Bombs (2015), și, acum, The Worst Person in the World, în premieră națională la festival.

Proiecția filmului va fi precedată de cea a scurtmetrajului Prin oraș circulă scurte povești de dragoste (UNATC,2021) regizat de Carina-Gabriela Dașoveanu și premiat în cadrul Cinéfondation, sectiune dedicata studenților școlilor de film, la care au fost înscrise 1835 de filme anul acesta la Cannes.

Puțini cineaști pot clama atât de convingător precum Jaques Audiard că au cinema-ul în sânge. Născut la Paris, regizorul este fiul faimosului scenarist Michel Audiard. După ce s-a înscris la Sorbona ca să devină profesor de literatură și filosofie, a renunțat la studii și s-a alăturat unei echipe de filmare ca editor asistent. Apoi a ajuns un scenarist faimos pentru abilitatea sa de-a crea lumi distincte, viscerale și, uneori, sumbre, cu personaje ce revigorează povești comune. Debutul său în regie, See How They Fall (1994) îl arată capabil de-a fi o forță creativă în cinematograful francez. Filmul de epocă A Self-Made Hero (1996) a câștigat premiul pentru cel mai bun scenariu la Cannes. The Beat My Heart Skipped (2005) a fost recompensat cu un premiu BAFTA pentru cel mai bun film străin, iar Un Prophète (2009), cu Marele Premiu al Juriului la Cannes. Drama Dheepan (2015) a izbutit să-și revendice cel mai mare trofeu – Palme d’Or.

LES OLYMPIADES a primit la Cannes 2021 Premiul pentru cea mai bună coloană sonoră. În film, Émilie o întâlnește pe Camille care e atrasă de Nora, care își încrucișează drumul cu Amber. Trei fete și un băiat – sunt prieteni, uneori iubiți, de cele mai multe ori și una și alta. “Iată încercarea lui Audiard de a inaugura un nou val al mileniului, un soi de Jules et Jim cu un soundtrack synth-pop”, scrie The Playlist.

Alt maestru venerat pe croazetă e Nanni Moretti, cel și-a construit reputația unui Woody Allen italian grație unor eforturi regizorale introspective, de un umor ireverent, în care s-a distribuit în rolul principal. De multe ori și regizor și producător și scenarist, acest vizionar excentric a făcut o impresie puternică încă de la debutul comic I Am Self Sufficient (1976) și a continuat să entuziasmeze cu amestecul distinctiv de satiră, suprarealism și teme autobiografice în succese internaționale precum La messa e finita (1984), Caro diario (1993) și Aprile (1998) care au dezvăluit fațete din ce în ce mai profunde ale personajului său. Moretti a atins cel mai mare succes comercial și de critică cu La stanza del figlio (2001), laureat cu Palme d’Or.

În 2021, Moretti a revenit cu THREE FLOORS, povestea e trei familii care trăiesc în 3 apartamente din același complex luxos de locuințe, despre care s-a spus că ar fi „o canava intrigantă ce permite observații percutante, în special grație unor interpretări excelente venite de la luminoasa Margherita Buy, hipnotica Rohrwacher și debutanta Denise Tantucci” – Edge Media Network.

LES INTRANQUILLES, regia Joachim Lafosse, selecționat în competiție la Cannes anul acesta, ni-i prezintă pe Damien și soția sa Leila, între care există o conexiune profundă și o poveste de dragoste greu încercată. Damien este un artist bipolar predispus la episoade maniacale, iar Leila își dedică viața lui și fiului lor de 8 ani. Cei doi se regăsesc adesea în mijlocul unor conflicte în care niciunul dintre ei nu dorește să se afle, provocate de boala lui Damien și rezolvate de înțelegerea Leilei.

„Misiunea regizorului e să se concentreze pe personaje”, declara cineastul belgian. O figură importantă a cinematografiei contemporane, Joachim Lafosse are o reputație care crește de la un film la altul (cum ar fi À Perdre la Raison, selectat la Un Certain Regard, secțiune în cadrul căreia Emilie Dequenne a câștigat premiul pentru Cea mai bună actriță). Filmografia sa e marcată de personaje monstruoase ale căror motivații încearcă să le înțeleagă în pelicule cu subiecte dure și complexe, dacă nu chiar tabu. În miezul operelor sale găsim deseori personaje psihotice care, dorind să facă bine, seamănă semințele răului. Totule o chestiune de limite în À Perdre La Raison, Folie Privée sau Nue Propriété.

Deadline Hollywood Daily scria despre Les Intranquilles | Neliniștiții că este „un film cu clasă care explorează provocările acceptării și conviețuirii cu o boală psihică și o face aducând o rază de speranță în relațiile umane.”

LA CIVIL de Teodora Ana Mihai, singurul film românesc reținut în selecția oficială, aplaudat în picioare timp de opt minute după proiecție și recompensat în palmaresul final al secțiunii Un Certain Regard cu Prix de l’Audace va putea fi văzut în premieră la Cluj în Festival, într-o proiecțiede gală prezentată de Consulatul Onorific al Mexicului la Cluj-Napoca.

Teodora Ana Mihai este o regizoare belgiană de origine română care a atras atenția lumii cinematografice prin documentarul de lungmetraj Waiting for August care spune povestea copiilor români rămași să se descurce singuri după plecarea părinților la muncă în străinătate. Waiting for August a fost selecționat și prezentat în peste 40 de festivaluri, primind nu mai puțin de 11 premii printre care și prestigiosul glob de cristal al Festivalului Internațional de Film de la Karlovy Vary pentru Cel mai bun documentar.

La Civil este o coproducție belgiano-româno-mexicană, filmul fiind girat de casele de producție ale unor autori consacrați la Cannes: Les Films du Fleuve a Fraților Dardenne, Mobra Films lui Cristian Mungiu și Teorema lui Michel Franco. Filmul a fost disputat pentru competiție de festivalurile de la Cannes și Veneția, în urma premierei din august fiind invitat la alte 15 festivaluri internaționale.

Conform Screen Daily, La Civil „creionează o imagine convingătoare a unei societăți în care nimeni nu poate avea încredere în nimic și toată lumea este complice într-un ciclu nesfârșit de violență” – povestea fiind rezultatul mai multor ani de cercetări ample întreprinse de regizoare în colaborare cu scriitorul mexican Habacuc Antonio de Rosario.

Filmul este inspirat de o sfâșietoare poveste adevarată, o răscumpărare într-o societate mexicană în care clanurile sunt mai presus de lege și autorități. Pornind de la cazul real, în La Civil regizoarea spune povestea lui Cielo, o mamă care își caută fiica răpită de membrii unui cartel de droguri. Cum autoritățile nu reușesc să o ajute, Cielo ia lucrurile în propriile mâini și se transformă treptat din gospodină în activistă răzbunătoare.

Evocând declarația Delegatului General al Festivalului de la Cannes, Thierry Frémaux, Les Films de Cannes à Cluj-Napoca își propune „să aducă cinema-ul la viață, să protejeze artiștii, să expună starurile și să ajute industria. E o viziune universală. Cinematograful nu e niciodată uniform, se schimbă, se perfecționează și toate festivalurile trebuie să se adapteze. Festivalul susține cinema-ul, iar acesta are nevoie de săli de proiecție. Sala de cinema nu și-a spus încă ultimul cuvânt. Multiplicarea platformelor în întreaga lume înseamnă că, pe măsură ce timpul trece, sălile tradiționale își vor dovedi puterea singulară”.

Data: 05/11/2021

Ora: 12:00

Distribuie

Facebook
WhatsApp
Twitter
Telegram
Email

Recomandat

AZI la cinema Victoria