EVENIMENT

Jean-Luc Godard (1930 — 2022)

26/09/2022

Ora: 13:00

JEAN-LUC GODARD ON THE DICK CAVETT SHOW 1980

Interviu cu Dick Cevett în 1980, Le Cinema Club

’O poveste ar trebui să aibă un început, un mijloc și un sfârșit… dar nu neapărat în această ordine’’. 

Jean-Luc Godard rămâne în istoria cinematografiei ca fiind regizorul revoluționar, fără școală, care s-a opus vehement cinemaului mainstream. El a început să scrie înainte de a avea acces la studiouri și a continuat sa facă critică de film cu camera în mână, adoptând cinemaul politic de cele mai multe ori: ‘De bine sau de rău, cinemaul este o mașinărie a puterii’. Critica lui nu s-a limitat la operele celorlalți, practicând autocritica asumat, așa cum un critic serios ar trebui s-o facă. 

În săptămâna ce urmează, cinematograful Victoria aduce pe marele, de luni până joi, de la ora 13:00, operele unui geniu al filmului care a schimbat regulile jocului în cinematografie, și totodată, percepția multor regizori și critici de film. Gramatica filmelor lui Godard e plină de excepții, scenele nu se potrivesc între ele, sunetul nu este tot timpul sincronizat cu imaginea, dialogul este fragmentat, iar publicul mereu implicat în poveste. 

Cu sufletul la gură / À bout de souffle 

Franța 1960 / Dramă, Crimă / 87 min. / rating: AP-12

Regia: Jean-Luc Godard

Cu: Jean-Paul Belmondo, Jean-Luc Godard, Jean Seberg, Jean-Pierre Melville

Itinerariul unui tânăr delincvent care, după ce a furat o mașină și a ucis un polițist, e hăituit de poliție. À bout de souffle este primul lungmetraj al lui Jean-Luc Godard și filmul-simbol al „Noului val”, un prestigios curent cinematografic apărut în Franța anilor ’50.

Luni 13:00

Disprețul / Le mépris

Franța 1963 / Dramă / 103 min. / rating: AG

Regia: Jean-Luc Godard

Cu: Brigitte Bardot, Jean-Luc Godard, Fritz Lang, Michel Piccoli

Un scenarist și tânăra sa soție sunt găzduiți de un producător tiranic. Acaparat de rescrierea unei transpuneri cinematografice a ”Odiseei”, dramaturgul nu mai remarcă asaltul la care o supune finanțatorul pe tânăra lui soție, ceea ce îi stârnește femeii disprețul față de partenerul de viață, ajungând să pună sub semnul întrebării însuși viitorul căsniciei.

Marti 13:00

O bandă aparte / Bande a part

Franța 1964 / Dramă, Crimă / 97 min. / rating: AP-12

Regia: Jean-Luc Godard

Cu: Anna Karina, Jean-Luc Godard, Sami Frey, Claude Brasseur

“Regăsim în “O bandă aparte” ingredientele tradiționale ale filmelor lui Godard: dragostea ce duce la moarte, obsesia delațiunii, amestecarea constantă a tragediei cu melodrama, pe un ton de comedie burlescă, bărbați îndrăgostiți de o femeie, stângaci în tandrețea lor și căutând cu disperare gestul, cuvântul care să nu le trădeze sentimentele. (…) Regăsim de asemenea, limbajul personal al realizatorului, caracterizat prin dezinvolta sa libertate. (…)” Pierre Billard, 1964

Miercuri 13:00

Week End 

Franța 1967 / Dramă, Comedie / 105 min. / rating: AP-12

Regia: Jean-Luc Godard

Cu: Mireille Darc, Jean Yanne, Jean-Pierre Kalfon, Yves Afonso

O excursie de weekend, presupus-idilic, la țară se transformă într-un coșmar nesfârșit de ambuteiaje, revoluție, canibalism și crimă, pe măsură ce societatea burgheză franceză începe să se prăbușească sub greutatea propriilor preocupări ale consumatorilor.

Joi 13:00

Data: 26/09/2022

Ora: 13:00

Distribuie

Facebook
WhatsApp
Twitter
Telegram
Email

Recomandat

AZI la cinema Victoria