EVENIMENT

Festivalul filmului francez

24/09/2020

Cea de-a 24-a ediţie a Festivalului Filmului Francez vine cu surprize în 11 oraşe din România și va avea loc pe marile ecrane, atât în interior, cât și în aer liber, în perioada 23 septembrie – 4 octombrie!

În urma noilor reglementări care permit redeschiderea sălilor de cinema, Institutul Francez anunță că se alătură   încă 3 orașe la lista comunicată la începutul lunii: București, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi, Arad, Braşov, Brăila, Constanţa, Sfântu Gheorghe, Sibiu și Suceava. În contextul actual, organizatorii pun accentul pe respectarea strictă a regulilor sanitare, pentru siguranța tuturor.

 

La Cluj-Napoca, evenimentul are loc în perioada 24 – 27 septembrie la cinema Victoria.

PROGRAM: 

Tout ce qu’il me reste de la révolution / Ce mi-a mai rămas din revoluţie
Joi 24 septembrie ora 15.00


Camille
Joi 24 septembrie ora 17.30


Proxima
Joi 24 septembrie ora  20.00


Tu mérites un amour / Meriți o iubire
Joi 24 septembrie ora 22:30


Delphine et Carole, insoumuses / Delphine şi Carole, muze nesupuse
Vineri 25 septembrie ora 15.00


Mais vous êtes fous / V-aţi pierdut minţile
Vineri 25 septembrie ora 17.30


Portrait de la jeune fille en feu / Portretul unei femei în flăcări
Vineri 25 septembrie ora 20.00


Un divan à Tunis / La psiholog în Tunis
Vineri 25 septembrie ora 22.30


L’adieu à la nuit / Adio în noapte
Sâmbătă 26 septembrie ora 15.00


Alice et le maire / Alice şi primarul
Sâmbătă 26 septembrie ora 17.30


Jeune femme / Tânără femeie la Paris
Sâmbătă 26 septembrie ora 20.00


Rebelles / Rebele
Sâmbătă 26 septembrie ora 22.30


Dilili à paris / Dilili la paris
Duminică 27 septembrie ora 15.00


Deux / Noi două
Duminică 27 septembrie ora 17.30


Varda par Agnes
Duminică 27 septembrie ora 20.00


Revenir / Reîntoarcerea
Duminică 27 septembrie ora 22.30


 

Festivalul se desfășoară sub deviza “Le film français au feminin”/ “Filmul francez la feminin” și propune publicului o selecție de filme cu totul specială, punând în valoare creaţia feminină din cinematografia franceză – actrițe și regizoare consacrate sau debutante, personaje feminine remarcabile.

În secțiunea Panorama veți putea descoperi în premieră în România ultimul film cu celebra actriță Eva Green, PROXIMA, o poveste impresionantă despre depășirea propriilor limite, dar și a canoanelor sociale. Filmul a debutat în Festivalurile de la Toronto, San Sebastian și Rotterdam. Tot în categoria filmelor majore ale anului vor fi prezentate PORTRAIT DE LA JEUNE FILLE EN FEU de Céline Sciamma, un film de epocă despre o dragoste interzisă, premiat pentru cel mai bun scenariu la Cannes 2019 și ADIEU A LA NUIT, de André Téchiné cu celebra Catherine Deneuve.

Secțiunea Cahiers du Cinéma: vive les insoumuses ! pune în lumina reflectoarelor importanța revoluției din 1968 pentru istoria emancipării feminine. Documentarul DELPHINE ET CAROLE ne transpune în miezul feminismului anilor ’70, alături de actrița franceză Delphine Seyrig și de cineasta elvețiană Carole Roussopoulos, care luptă, cu camera de filmat pe umăr, pentru ca femeile să aibă dreptul la propriul punct de vedere artistic. La începutul secolului trecut, în anii 1900, aceeași luptă era purtată – cu mijloace de filmare diferite – de Alice Guy, prima realizatoare de film din istorie, ale cărei scurtmetraje vor fi prezentate în premieră în cadrul festivalului. Comedia romantică și în același timp politică TOUT CE QU’IL ME RESTE DE LA REVOULTION în regia lui Judith Davis prezintă povestea lui Angèle, o tânără provenită dintr-o familie de activiști, decisă să schimbe lumea, dar ferindu-se totodată cu înverșunare de legături amoroase.

În secțiunea Focus Tinere Talente nu ratați ALICE ET LE MAIRE de Nicolas Pariser, care tratează chiar tema alegerilor locale și pentru care Anais Demoustier a fost recompensată cu César pentru cea mai bună actriță, dar și alte filme de debut care s-au bucurat de succes în rândul criticilor de cinema și al publicului francez, ca UN DIVAN À TUNIS cu Golshifteh Farahani sau TU MÉRITES UN AMOUR, în care Hafsia Herzi este actriță principală, regizoare și scenaristă. Nu în ultimul rând, Festivalul aduce un omagiu marii realizatoare Agnès Varda, care ne-a părăsit în 2019, prin proiecția ultimului său film, VARDA PAR AGNÈS.

Pentru a afla toate detaliile despre selecția de filme, consultați broșura festivalului:  vezi aici 

Programul proiecțiilor la Cluj-Napoca: vezi aici 

Toate filmele sunt în franceză, subtitrate în limba română.

Biletele sunt în vânzare pe pagina de bilete cinematografului Victoria,  la prețul de 18 lei tarif întreg și 15 lei tarif redus. Abonament 4 filme la 60 lei.

 

Data: 24/09/2020

Distribuie

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email

Recomandat

la cinema Victoria

Duminică, 27 Septembrie

the_county

The County

ora 13:00

Deux

Deux

ora 17:30

revenir3

Revenir

ora 22:30