EVENIMENT

Cinemateca TIFF - Tipografic Majuscul

20/02/2020

Ora: 20:00

Pret: 15 lei

România  2020  / dramă / 128 min.
Regia: Radu Jude
Cu: Șerban Pavlu, Ioana Iacob, Bogdan Zamfir, Șerban Lazarovici

La doar 16 ani,  în anul 1981, Mugur Călinescu a pus pe jar Securitatea după ce “a scris pe ziduri şi panouri inscripții menite să provoace în oameni o reacție față de încălcarea flagrantă a tuturor drepturilor și libertăților cetățenești”.

Filmul lui Radu Jude, “Tipografic Majuscul”, este o adaptare a documentarului realizat de Gianina Cărbunariu și, potrivit Variety, împletește două fire narative. Primul este povestea lui Mugur Călinescu, un adolescent din Botoșani care a scris mesaje pe ziduri în semn de protest față de regimul dictatorial instituit de Nicolae Ceaușescu. Cealaltă poveste folosește filme de ArhivaTeleviziunii Române, ca să ilustreze viața de zi cu zi a românilor din anii 1980.

Un elev din Botoșani , Șerban Lazarovici, îl interpretează pe Mugur Călinescu în filmul regizat de Radu Jude. Șerban Lazarovici intră în contact cu o lume pe care – din fericire – nu a cunoscut-o. O lume a comunismului care ucidea fără scrupule, o lume despre care tinerii de astăzi citesc în manuale.
__________________________________________________________
Radu Jude, primul regizor român cu trei producții la Berlinale.
Radu Jude  participă la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin cu trei producții. “Tipografic Majuscul” și “Ieșirea trenurilor din gară”, în secțiunea necompetițională Forum, dedicată peliculelor experimentale,   și cu “Somnambulii”, la sectiunea  Coproduction Market.  Festivalul este la cea de-a 70-a ediţie și se desfăşoară în perioada 20 februarie – 1 martie.

Data: 20/02/2020

Ora: 20:00

Pret: 15 lei

Distribuie

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email

Recomandat

la cinema Victoria