EVENIMENT

Cinemateca TIFF PASOLINI 100

05/11/2022

Ora: 17:30

Pret: 20 lei

Întâlniri despre iubire / Comizi d’amore

Italia 1964 / Documentar / 92 min / rating N-15

Regie: Pier Paolo Pasolini

Distribuție: Lello Bersani,Alberto Moravia, Cesare Musatti

Retrospectiva PASOLINI care marchează 100 de ani de la nașterea lui Pier Paolo Pasolini continuă cu subiecte interesante ale iconicului regizor: despre virginitate, homosexualitate, prostituție și educație sexuală. Pasolini traversează Italia în 1963 cu camera și microfonul intervievând interlocutori, de la tineri libertini și cosmopoliți din nord până la țăranii credincioși din sud. Rezultatul este un portret complicat al Italiei anilor ’60, care aduce surprinzător de mult cu România contemporană, și, indirect, un portret al lui Pasolini însuși, cunoscut pentru reprezentarea francă a sexualității în filmele lui de ficțiune, care se dezvăluie la finalul acestui documentar ca un romantic incurabil. 

Sâmbătă 17:30

 

Șoimii și vrăbiile / Uccellacci e uccellini 

Italia 1966 / Comedie, Dramă / 88 min / rating AG

Regie: Pier Paolo Pasolini

Distribuție: Toto, Ninetto Davoli, Femi Benussi

Încheiem această retrospectivă cu Șoimii și vrăbiile, un film din categoria neorealismului italian, care se lasă greu de descifrat. Îngrijorările lui Pasolini cu privire la sărăcie și la conflictele de clasă sunt parte din războaiele ideologice pe care regizorul și intelectualul italian le-a purtat în epoca sa. Povestea se petrece pe un drum nesfârșit. Toto (Antonio de Curtis), popularul actor de benzi desenate italiene poreclit și ”Prințul Râsului” și fiul său Ninetto, vagabonzi eterni, se întâlnesc cu un corb vorbitor care declamă ideologia de stânga și călătoresc în timp cu șapte secole în urmă pentru a converti la catolicism păsările (ulii și vrăbiile din titlu) la îndemnul Sfântului Francisc.

Pasolini a declarat că Uccellacci e uccellini a fost filmul său preferat, deoarece a fost singurul care nu i-a dezamăgit așteptările. Muzica este semnată de celebrul compozitor italian, Ennio Morricone, care va fi prezentat la Cinemateca TIFF joi, 10 Nov.

🏆 Premiul pentru Cel mai Bun Actor Golden Globes, Italia 1967 și Nominalizat la Cannes în 1966

Duminică 17:30

Data: 05/11/2022

Ora: 17:30

Pret: 20 lei

Distribuie

Facebook
WhatsApp
Twitter
Telegram
Email

Recomandat

AZI la cinema Victoria