EVENIMENT

Cinemateca TIFF - Balanța

06/02/2020

Ora: 20:00

Pret: 15 lei

Avanpremieră

Franța, România 1992  comedie, dramă / 105 min.
Regia: Lucian Pintilie
Cu: Maia Morgenstern, Răzvan Vasilescu, Gheorghe Visu, Emil Hossu, Victor Rebengiuc, Marcel Iureș, Magda Catone, Mihai Constantin, Dan Condurache
Premii:Un premiu Academia Europeana de Film-Cea mai buna actrita – Maia Morgenstern

„Aceasta este realitatea și nu există nimic strălucitor.Un film minunat, o experiență de amintit.”
Unul dintre cele mai mari filme din anii ’90.
Cel mai bun film românesc reprezentând umilirea comunistă a inteligenței și a culturii.

„Aceasta este realitatea și nu există nimic strălucitor.Un film minunat, o experiență de amintit.”
Unul dintre cele mai mari filme din anii ’90.
Cel mai bun film românesc reprezentând umilirea comunistă a inteligenței și a culturii.

„Balanta” înfățisează destinul a doi oameni ,Nela (Maia Morgenstern) și Mitica (Răzvan Vasilescu) care se opun cu îndrăzneală regimului comunist , nu pentru propria soartă, ci pentru soarta celor din jurul lor, care o merită. Nebunia lor curajoasă este amuzantă,șocantă,complicată … dar se dovedește  extrem de plină de satisfacții…
Pintilie prezintă o imagine foarte critică a societății, dar, în același timp, își arată clar simpatia față de națiunea sa, în suferință, dar talentată și fermecătoare. Lucian Pintilie găsește un echilibru remarcabil între o comedie ironică amară și analiza politică  în acest film impresionant.
___________________

Lansat în 1992, la trei ani după căderea regimului lui Ceaușescu, Balanța a fost primul film scris și regizat de apreciatul regizor Lucian Pintilie la întoarcerea acasă după mulți ani de exil în Franța.
Considerat primul succes mondial al cinematografiei românești după 1989,filmul lui Lucian Pintilie, este probabil punctul de reper al cinematografiei românești.
Filmul lui Lucian Pintilie,a fost  proiectat în 1992 la Cannes, în afara competiției.
Lucian Pintilie, regizor de film și de teatru, controversat în regimul comunist, dar adulat de public și critici  deopotrivă a încetat din viață în 2018,  la 85 de ani.
Balanța este adaptarea romanului omonim al lui Ion Băieșu.

Balanța, unul dintre filmele-cult ale anilor ’90 și unul dintre cele mai bune filme din istoria cinemaului românesc, a căpătat o viață în plus, după ce pelicula originală a fost digitalizată în format 4K – rezoluție care permite proiecții la calitate foarte bună – și apoi restaurată. Dacă digitalizarea a avut loc în laboratorul Hiventy, din Franța, restaurarea a fost făcută în România, de studioul Avanpost Media. 

Data: 06/02/2020

Ora: 20:00

Pret: 15 lei

Distribuie

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email

Recomandat

la cinema Victoria