Premiul LUX

Premiul LUX  a fost creat în 2007, ca simbol al angajamentului Parlamentului European pentru industria de film europeană. Filmele selectate pentru Premiul LUX aruncă o privire asupra vieții europenilor, a convingerilor sau îndoielilor lor.

Cu sprijinul Parlamentului European, filmele au fost subtitrate în toate cele 24 de limbi oficiale ale UE, pentru a ajuta la accesarea unui public mai larg din toată Europa.

 

Cele trei filme care au rămas în competiție pentru Premiul LUX  2018 sunt: Styx, Druga strana svega (Cealaltă parte a tuturor lucrurilor) și Kona fer í stríð (O femeie în  război).

Personaje feminine puternice au rolul principal în trei pelicule din competiția de anul acesta a Premiului LUX

 

Program:

Sâmbătă, 3 noiembrie,ora 18

Cealaltă parte a tuturor lucrurilor / Druga strana svega

Filmul în regia lui  Mila Turajlić, este un documentar, care  prezintă istoria unei întregi țări și societăți în lupta sa împotriva naționalismului și pentru democrație. Cronica unei familii din Serbia se transformă într-un portret înflăcărat al unui activist în vremuri tulburi, punând sub semnul întrebării responsabilitatea fiecărei generații de a lupta pentru viitor.

 

Sâmbătă, 3 noiembrie,ora 20

O femeie în război / Kona fer í stríð

 Filmul în regia lui  Benedikt Erlingsson, este o poveste plină de bucurie, inventivă, energică și feministă a unei femei care este profesoară de muzică și trăiește o viață dublă ca activistă pasionată pentru mediu. În timp ce începe să-și planifice cea mai îndrăzneață aventură, ea constată că cererea ei de a adopta un copil a fost în cele din urmă acceptată și că o fetiță o așteaptă în Ucraina.

 

Duminică,4 noiembrie,ora 18

Styx

Filmul în regia lui  Wolfgang Fischer, pare la început să fie un documentar, dar este, de fapt, o alegorie a lumii noastre polarizate și a ambivalenței față de criza refugiaților. Protagonista navighează spre vacanța sa de vis, o călătorie solo cu yachtul în Atlantic, dar după o furtună se regăsește lângă un vas părăsit, plin cu oameni care au nevoie disperată de ajutor. Garda de coastă îi trimite prin radio instrucțiuni să nu se implice, pentru că nu este echipată să ajute, dar acest lucru se ciocnește de sentimentul ei de responsabilitate socială. Va continua să navigheze în timp ce alții se îneacă?

 

Intrarea este liberă