ORIZONT - premiera 12 februarie 2016

Un thriller 100% romanesc, ORIZONT este cel de-al treilea lungmetraj al lui Marian Crisan, si a avut premiera mondiala in cadrul Competitiei Oficiale Tallin Black Nights Film Festival in luna noiembrie. 
ORIZONT spune povestea lui Lucian (András Hatházi) si a Andrei (Rodica Lazar) – sot si sotie, care, incercand sa isi gaseasca „norocul’, preiau in administrare o cabana pierduta undeva in Muntii Apuseni. Lucrurile par sa mearga bine pana cand Lucian realizeaza ca tot ce se intampla pe munte si la cabana e controlat de Zoli (Bogdan Zsolt), un cap al mafiei taierilor ilegale de paduri.

Din distributie mai fac parte Emilian Oprea, Maria Seles, Ioan Paraschiv, Valeriu Andriuta, Elena Purea.

Hollywood Reporter scrie că dilemele morale din ORIZONT aduc aminte mai degraba de filmul noir decat de cel de groaza, "chiar daca decorurile te trimit initial cu gandul la fortele supranaturale din The Shining". "Starea de spirit - angoasa - e in mod evident „imprumutata” din filmele lui Hitchcock, Polanski si Haneke", considera publicatia americana. "Thrillerul lui Crisan", continua Hollywood Reporter, "incepe ca un film de groaza si se incheie intr-o nota apropiata de cea a western-urilor moderne. 

Si coloana sonora a lui Cristian Lolea a fost remarcata: "Coardele sunt rezervate, iar percutia provoaca incordare, si totul se adauga substratului tensionat, de inspiratie hitchcockiana".

Screen Daily a observat importanta montajului de sunet si a coloanei sonore, pe care le considera cruciale in crearea "atmosferei apasatoare" a filmului: "Muzica à la Hitchcock da de inteles ca amenintarea pandeste, dar latratul persistent al unui caine e cel care inspaimanta personajele si publicul deopotriva". 

ORIZONT nu isi doreste sa fie o ecranizare fidela a nuvelei "Moara cu noroc", ci o adaptare moderna a  intrigii care este adusa in Romania de azi. Filmul isi propune, mai degraba, rediscutarea temelor principale ale nuvelei intr-o stilistica diferita de cea din ecranizarea clasica caruia ii aduce un omagiu cinematografic.