„Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”

 

România, Cehia, Franța, Bulgaria, Germania 2018 / dramă / 140 min.
Regia: Radu Jude
Cu: Ioana Iacob, Alexandru Dabija, Alex Bogdan, Șerban Pavlu

„Imi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”, 
cel mai nou lungmetraj scris și regizat de Radu Jude, a fost desemnat propunerea României pentru o nominalizare la categoria „Cel mai bun film într-o limbă străină” a premiilor Oscar 2019.
Filmul   a avut premiera mondială , în competiţia oficială a Festivalului de la Karlovy Vary (iulie 2018) , recompensat cu Globul de Cristal,spune povestea realizării unei reconstituiri istorice, a luptei de la Odessa din al doilea război mondial, pentru un spectacol de stradă.
Un film inconfortabil, coroziv, necesar.

Elogiat de presa internaţională de specialitate:
The Hollywood Reporter „un semnal de alarmă inteligent” într-o perioadă în care populismul este în creştere; „un film în urma vizionării căruia eşti mai deştept, dar în mod semnificativ îngrozit”; meta-drama ambiţioasă a regizorului român este „o abordare modernă îndrăzneaţă a unui masacru din timpul războiului”.
Variety „un atac caustic şi foarte actual asupra negării Holocaustului în România şi a miopiei referitoare la istorie”.
Screen International este de părere că Radu Jude aduce, după „Aferim!”, o „altă critică puternică ţării sale”. Lungmetrajul este „o comedie-dramă îndrăzneaţă care pune laolaltă, cu pricepere, trecutul şi prezentul şi îi provoacă din nou pe compatrioţii lui Jude să se confrunte cu aspecte incomode ale istoriei lor”.
 
Titlul„Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”este un citat dintr-un discurs al politicianului Mihai Antonescu, rostit în Consiliul de Miniștri, în vara lui 1941, când a început masacrul a zeci de mii de evrei din Odessa de către armata română, la ordinul Mareșalului Antonescu.

  Rezervare Si Cumparare Bilete On-Line