Iubire radioactiva: Grand Central

Filmul francez Grand Central va avea premiera în România pe 27 februarie 2015.
Pasiune, angoasă şi dragoste, în apropierea unei centrale nucleare, cu Léa Seydoux (noua "Bond Girl") şi Tahar Rahim (A Prophet). 

De la un loc de muncă la altul, Gary ajunge să fie angajat într-o centrală nucleară, unde găseşte ce spera: bani, o familie şi o echipă de lucru unită.  Acolo, aproape de reactoare, unde radiațiile sunt cele mai puternice, se îndrăgostește de Karole, soția lui Toni. Dragostea interzisă și radiațiile îl contaminează lent pe Gary. Fiecare zi care trece devine o amenințare. Viaţa nu e mai uşoară nici pentru Karole, interpretată de Léa Seydoux, care are o alegere dificilă de făcut, între iubit şi amant. Léa Seydoux face un rol plin de erotism şi voluptate, iubirea ei pentru ambii bărbaţi fiind plină de ambiguitate.  

Regizoarea Rebecca Zlotowski construieşte un univers al dragostei obsesive cu un triunghiamoros plin de suspans. Dragostea ilicită plină de pasiune şi emoţie aduce filmul în topul dramelor romatice şi erotice ale cinema-ului francez. Cu o notă asemenatoare lui Renoir sau Becker, regizoarea construieşte subtile paralele între iubirea interzisă şi radiaţii.

Rebecca Zlotowski  explică de unde a pornit ideea filmului  "pasiuni ieşite din comun se nasc în medii ieşite din comun, cum este această tabără pentru muncitorii din centrale nucleare. E un loc în care oamenii se confruntă cu frica şi pericolul morţii în fiecare zi. Am vrut să arăt emoţii nobile şi puternice şi am vrut să arăt povestea acestor muncitori care nu sunt atât de cunoscuţi”. Centrala nucleară nu e numai un loc de muncă unde sarcinile sunt istovitoare şi prost plătite, e un loc straniu şi misterios unde constanta nevoie de monitorizare acontaminării cu radioactivitate este un efort de echipă, o solidaritate diferită. 

Filmul este inspirat din filmele franţuzeşti clasice, ale anilor '30 şi portretizarea clasei muncitoare,  a realităţii dure, împletită cu un fir narativ romantic.  Plasarea filmului în jurul unei centrale nucleare e o şansă de a aduce în prezent marile teme ale cinema-ului francez. 
"Am vrut să reinventez aceste figuri eroice, care au valori puternice şi înfruntă obstacole",  spune regizoarea.  

Filmarea a avut loc într-o centrală nucleară părăsită, în Austria, iar imaginile din film surprind exact atmosfera dintr-o centrală nucleară.