Filmele inceputului de an

 

BIRDMAN, regia: Alejandro González Iñárritt

Considerat de multi principalul candidat la Oscar (adunând un total de 9 nominalizări),Birdman ne prezintă în ceea ce pare o singur[ mi;care de camer[ neîntreruptă, povestea lui Riggan Thompson (Nichael Keaton), un actor celebru pentru rolul lui Birdman, un super­erou popular. Vezându­și celebritatea de odinioara în scădere acesta încearcă se revină printr­un show de brodaway scris, regizat și jucat de el.

Filmul marchează revenirea în forță a lui Michael Keaton, și el un actor celebru pentru un rol de super­erou (Batman). Emmanuel Lubezki semnează imaginea acestui film și își confirmă încă o dată statutul de rege al planului secvență, după cel de 6 minute din Children of Men și primele 17 minute din Gravity, fiind nominalizat a 7­a oară la Oscar pentru imagine, Oscar pe care deja l­a și câștigat anul trecut cu Gravity

Making of part 1 Making of part 2

 

Winter Sleep, regia: Nuri Bilge Geylan

După succesul înregistrat de A fost odată în Anatolia la Cannes în 2011, regizorul turc Nuri Bilge Geylan revine cu încă un film plasat în peisajul melancolic al Anatoliei, de data aceasta câștigând Palme d’or la Cannes 2014.

Aydan, un fost actor, deține un hotel în Cappadoccia unde trăiește împreună cu tânăra sa nevastă și sora ei. Pe măsură ce zăpada începe să cadă tensiunile dintre cei trei încep să crească. Filmul aduce pe alocuri a piesă de teatru (amintind de Dostoyevsky) însă camera lui Geylan ne apropie de personaje într­un mod imposibil pe scenă.

Filmul se bucură de cronici favorabile în presa internațională, majoritatea subliniind faptul că puterea dialogului și a interacțiunii dintre personaje fac ca cele 193 minute ale filmului să pară mai degrabă 90 de minute.

Unbroken, regia: Angelina Jolie

După debutul în regie cu In the Land of Blood and Honey, Angelina Jolie revine pe pe scaunul de regizor cu un film biografic de război. O colaborare cu nume mari ale cinematografiei americane (Frații Coen, roger Deakins) filmul aduce pe ecran povestea adevărată a alergătorului Louis Zamperini care a trebuit sa supraviețuiască pe mare 47 zile fără apă după ce avionul său a fost doborăt de japonezi în al 2­lea război mondial, fiind luat apoi prizonier.Nu este prima data când un actor trece în spatele camerei, iar dacă e să ne luăm după cazul lui Clint Eastwood actorii se pot descurca destul de bine (sau chair mai bine) în spatele camerei decât în fața ei.

Filmul a strâns 3 nominalizări la Oscar, inclusiv o nominalizare pentru cea mai bună imagine. Aceasta este nominalizarea cu numărul 11 pentru directorul de imagine Roger Deakins, celebru pentru colaborările sale cu Frații Coen.

Mommy, regia: Xavier Dolan

La doar 25 de ani, Xavier Dolan a regizat deja 5 filme și a strâns un număr impresionant de premii, inclus Premiul Juriului la Cannes 2014 (pe care l­a împărțit cu Adieu au Langage de Jean­Luc Godard).

Un film despre aici și acum, filmat intr­un format de 1:1 (imagine pătrată), amintind de viața văzută printr­un filtru de Instagram, Mommy ne prezintă povestea unei mame văduve care încearcă să își crească singură fiul violent și care găsește sperență într­o vecină misterioasă care se introduce în familia lor.

Mommy văzut de critică ca cel mai matur și bine făcut film al tânărului regizor.

Perioada filmelor premiate abia a început. Vă așteptăm în februarie și martie cu Whiplash, Boyhood, Stocholm, De Ce eu ?, Foxcatcher și multe altele.