Filme de Oscar la Victoria

Dacă în februarie ați putut vedea Birdman la noi în cinematograf, în aceste zile dinaintea festivității de decernare a premiilor Oscar ( 22 februarie) puteți urmări majoritatea filmelor candidate la premiile Academiei Americane de Film.

Începem cu principalul candidat la statueta pentru cel mai bun film, Boyhood.​ Filmat pe parcursul a 12 ani, filmul lui Richard Linkalter (Dazed and Confused, Before Sunrise,Waking Life) surprinde într­o notă extrem de naturalistă 12 ani din adolescența unui băiat din Texas, crescând alături de sora sa într­-o familie divorțată.

Filmul a câștigat deja un Glob de Aur pentru cel mai bun film (dramă) și un premiu BAFTA, tot pentru cel mai bun film . Respectatul critic de film A. O. Scott. de la New York Times l-­a ales ca cel mai bun film al anului 2014 și a declarat în cronica sa că nici un film din cei 15 ani ai carierei sale nu l­-a marcat la fel de mult ca Boyhood.

Filmele cu caracter biografic sunt ca de obicei printre preferatele academiei, iar anul acesta avem parte de două astfel de filme despre viața unor importanți oameni de știință britanici: matematicianul Alan Turing în The Imitation Game și fizicianul Stephen Hawking în The Theory of Everything. Cele două producții diferă totuși prin modul în care abordează povestea personajelor.

The Imitation Game este un thriller istoric care urmărește încercările excentricului Turing, jucat memorabil de Benedict Cumberbatch, de a decripta codul ENIGMA folosit de germani în timpul celui de-­al doilea război mondial.

The Theory of Everything în schimb este o dramă romantică care se axează pe relația dintre Stephen Hawking și prima sa nevastă, Jane Wilde Hawking, în timp ce strălucitul fizician se luptă cu boala sa. Filmul este o adaptare a cărții Călătorind spre infinit: viața mea cu Stephen, scrisă chiar de Jane Wilde Hawking. Eddie Redmayne, actorul care îl joacă pe Hawking, a câștigat un premiu BAFTA pentru rolul său, în ciuda faptului că presa îl declara pe Benedict Cumberbatch ca principal candidat la premiul pentru actorie. Se anunță astfel o luptă strânsă la Oscaruri. Din păcate distribuitorul a amânat premiera filmului The Theory of Everything, inițial programată pe 20 februarie, pe luna martie.

Dacă la categoria cel mai bun actor principal lupta e strînsă, J.K. Simmons are Oscarul pentru rol secundar aproape asigurat pentru rolul lui Terence Fletcher, un profesor de jazz extrem de sever, din filmul Whiplash.

Este incredibil cât dramatism poate obține regizorul Damien Chazelle din dinamica profesor-­elev și din scenele muzicale, pe alocuri având impresia că vedem pe ecran luptele din Raging Bull dar cu percuție în loc de box.\

Toate aceste filme, mai puțin The Theory of Everything, rulează în această săptămână la Cinema Victoria. Pe lângă ele mai avem în continuare câte o proiecție săptămânală cu Birdman, alt candidat important la Oscar.

Dacă doriți ceva mai european nu uitați că în această lună avem 3 filme câștigătoare la Cannes și TIFF. Stockholm, câștigătorul trofeului Transilvania la TIFF 2014, se află acum în prima săptămână de rulare la Cinema Victoria. Mai puteți vedea în această săptămână și Le meraviglie, câștigătorul marelui premiu la Cannes 2014. Din 20 februarie are premiera filmul White god (Orașul cânilor), câștigător al premiului Un Certain Regard la Cannes 2014.