Festivalul de Film Rusesc "Seri la Moscova", editia a II-a

Actuala ediție va face un rezumat al cinematecii contemporane din Federația Rusă, filmele selectate pentru proiecție fiind unele lansate chiar anul acesta, altele în anul precedent.
Așa cum obișnuim, filmele vor face parte din toate categoriile, întrunind comedie, dramă, romantism, dar și fapte reale transpuse pe peliculă și adaptate unui public cât mai larg. Premierele festivalului vor fi SOBIBOR (film propus pentru premiul Oscar 2019), MATILDA și VIKING. 

Program festival:

Joi, 8 noiembrie
 
17:00: Gala de Deschidere a festivalului
17:30: Film BALSOI (2017), dramă

Vineri, 9 noiembrie
 
18:00: Friday
20:00: Viking

Sâmbătă, 10 noiembrie
 
18:00: Antrenorul
20:30: Sobibor

Duminică, 11 noiembrie
 
17:30: Vremea celor dintâi
20:30: Matilda

Despre filme:

BALSOI (2017), dramă

Tânăra și foarte talentata dansatoare Iulia Olishanskaya dintr-un mic oraș de mineri trage ”biletul norocos al vieții”: este observată de fostul balerin Potocki, care îi promite acesteia un viitor strălucit de mare balerină, demnă de cea mai importantă scenă a țării. Însă, înainte de a-și atinge apogeul în legendarul Teatru Bolșoi, Iulia trebuie să treacă prin Școala de Balet, unde sufletul ei de provincială rebelă este îndrumat de o profesoară excentrică și dură. 
Transformarea tinerei în prim-balerină va însemna multe sacrificii, munca de abnegație și renunțarea la multe obiceiuri. Iulia va înțelege pe propria piele cĂ baletul la nivel înalt nu presupune doar tutuuri albe, auriul lojelor și panglici de mătase. Însă nu există obstacole care îi vor putea opri pe cei cu vise mărețe.

FRIDAY (2016), comedie
Vineri seara înseamnă weekend, deci oamenii se pot bucura de o pauză. În cele mai populare cluburi ale Moscovei se perindă oameni diferiți atât ca nivel social, cât și ca moralitate sau vârstă. Vineri seara aduce pentru fiecare om mic dintr-un oraș atât de mare o altă sâmbătă dimineața, noaptea fiind sălașul peripețiilor și al amintirilor ce vor rămâne ani de zile în mintea făptașilor. 

VIKING (2016), dramă istorică
În vremea începutului Evului Mediu, în timpul săbiilor grele și al legilor întunecate ale sângelui, este surprins clanul domnitor în discordie: vina morții accidentale ale fratelui a căzut asupra Marelui Cneaz. 
Conform unei cutume vechi de generații, fratele mai mic al Marelui Cneaz, un bastard, trebuie să răzbune moartea, omorându-l la rândul lui pe acesta. Un refuz în fața acestei decizii, de a lua o viață, îl va face să plătească cu tot ce avea, deoarece „pentru pace avem nevoie de mai multe săbii decât pentru război”.
 
ANTRENORUL (2018), dramă, sport
Fotbalistul echipei naționale a Rusiei, Yuri Stoleshnikov, unul dintre cei mai apreciați sportivi, eșuează un penalty într-un moment cheie de care depindea atât cariera lui, cât și soarta echipei. După această greșeală majoră, Stoleshnikov părăsește echipa națională, se retrage ca jucător și devine antrenorul unei mici echipe de fotbal provincială.

SOBIBOR (2018), dramă, război
Filmul concentrează ideea rezistenței spiritului uman în fața mașinii de distrugere fără suflet, urmărind o poveste copleșitoare. 
În octombrie 1943, deținuții de la Sobibor, conduși de locotenentul Armatei Roșii, Alexander Pechersky, provoacă o revoltă - singura revoltă care a avut success în lagărul nazist. 
Filmul se bazează pe povestea reală întâmplată în anul 1943 în lagărul de exterminare nazist Sobibor din Polonia și reprezintă o redare aproape exactă a întâmplării adevărate realizată pe baza documentelor și relatărilor.
 
VREMEA CELOR DINTÂI (2017), dramă, thriller
Anii ’60, tensiune extremă dată de Războiul Rece, două superputeri: URSS și SUA în cursa pentru supremația în spațiu. Acum URSS reușeste să facă un pas în față și se pregătește să își lanseze prima navetă spațială cu echipaj uman la bord. 
Cu două săptămani înainte de lansare, nava de test explodează. Nu există timp pentru a indentifica cauza defecțiunilor și resursele nu mai permit o muncă atât de costisitoare. Un pilot militar experimentat, Pavel Belyaev, și partenerul său, Alexei Leonov, un novice neastâmpărat, care visează la fapte eroice, devin doi dintre cei mai importanți oameni ai URSS-ului, datorită curajului orb cu care se aruncă spre necunoscut - găsirea cauzelor defecțiunii. 
Nimeni nu a putut prevedea cu ce se vor înfrunta cei doi în timpul zborului. În această misiune, tot ceea ce putea merge prost, a mers...
 
MATILDA (2017), dramă istorică, romantic, thriller 
Într-un Imperiu unde regulile sunt mai presus de oricine și orice, câteva zile pot schimba soarta unui întreg popor.
Filmul surprinde o poveste de dragoste interzisă. De ce interzisă? Pentru că Țarul Nicolae al II-lea este deja căsatorit de la încoronare, iar balerina Matilda, figură impunătoare pe scenele de teatru ale Moscovei, poate doar visa la a-i sta alături țarului. 
Deși povestea este una extrem de controversată, atât de către public, cât și ca scenariu în sine, firul poveștii surprinde minusurile vârstei extrem de fragile la care ajungeau Țarii să urce pe tron, fantezia vârstei, dar surprinde și puterea dragostei, pentru care nu există piedici. 
Și astăzi se aude inima Rusiei veșnice care încă bate în teatrul Bolșoi, Catedrala Uspensky, câmpul Khodynka, palatele regale…

Info bilete: 

Preț bilet/film: 13 lei

Preț abonament (trei filme): 30 lei

Filmele sunt  subtitrate în limba română.