FESTIVALUL FILMULUI JAPONEZ

20-23 APRILIE 2015 | CINEMATOGRAFUL VICTORIA | CLUJ NAPOCA

Cele cinci filme ale actualei selecții își propun să prezinte publicului clujean câteva producții de succes ale cinematografiei japoneze actuale. În încercarea de a prezenta genuri cât mai diverse, ne-am oprit asupra a două filme de lung metraj, un film de animație și un documentar. Toate sunt producții recente semnate de regizori ai generației tinere (Makoto Shinkai, Kenji Nakanishi, Shuichi Okita). 

Toate filmele aparțin Japan Foundation și fac parte din cadrul colecției deținute de Japan Foundation Library de la Londra. 

Organizatorii evenimentului sunt Ambasada Japoniei în RomâniaFoundation Japan și Cinematograful Victoria – Cluj Napoca. 

Festivalul filmului japonez de la Cluj va fi deschis de Excelența Sa, domnul Keiji YAMAMOTO, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Japoniei în România. La evenimentul din 20 aprilie, orele 18.00, de la Cinematograful Victoria va mai participa din partea Ambasadei Japoniei și domnul Atașat cultural Nobumitsu TAKAMATSU

Filmele sunt subtitrate în limba engleză si intrarea e libera la spectacole.


Hana no Ato
După ce cad florile /After the Flowers

Color / Cinema Scope (1:2.35) / 2009 / 107min 
Regie: Kenji NAKANISHI
Scenariu: Yasuo HASEGAWA, Kenzaburo IIDA după o poveste originală de Shuhei FUJISAWA
Muzică: Satoshi TAKEBE
Distribuție: Keiko KITAGAWA, Masahiro KOUMOTO, Shuntaro MIYAO

”Hana no Ato”  este o emoționantă poveste de dragoste care se derulează pe fundalul epocii Edo (sec. XVII-XIX). Povestea este inspirată de scrierile lui Shuhei Fujisawa (1927–1997), autor al poveștilor cu samurai din volumul ”Sabia de bambus” transpuse de mai multe ori pe ecran.

Pelicula ”Hana no Ato”  s-a bucurat de un mare succes de public în Japonia și a figurat în selecția mai multor festivaluri de film organizate de centrele culturale și ambasadele Japoniei din străinătate. 

Luni 20 aprilie ora 18:00


Nankyoku ryorinin
Bucătar la Polul Sud /The Chef of South Polar 

Color / American Vista (1:1.85) / 2009 / 125 min 
Regie: Shuichi OKITA 
Scenariu: Shuichi OKITA după romanul lui Jun NISHIMURA 
Muzică: Yoshiharu ABE 
Producător: Toshikazu NISHIGAYA 
Distribuție: Masato SAKAI, Katsuhisa NAMASE, Kitaro

Comedie spumoasă care are loc în condițiile climatice extreme de la Polul Sud, având printre protagoniști pe Masato Sakai, unul dintre actorii preferați ai publicului tânăr din Japonia. Scenariul este inspirat de romanul cu tentă biografică semnat de Jun Nishimura, bazat pe propria experiență de bucătar participant la o expediție de cercetare în Antarctica. Pelicula a figurat în selecția Festivalului Nippon Connection de la Frankfurt din 2010 și la Festivalul filmului japonez de la Kuala Lumpur din 2013. 

Marti 21 aprilie ora 18:00


Koto no ha no niwa
Grădina cuvintelor/The Garden of Words 

Color / 2013 / 46min / Hana no Ato Associates
Regie: Makoto SHINKAI
Scenariu: Makoto SHINKAI, Noritaka KAWAGUCHI 
Muzică: KASHIWA Daisuke
Distribuție: Miyu IRINO, Kana HANAZA, Fumi HIRANO

Iubitorii filmului de animație au ocazia să vizioneze una dintre cele mai cunoscute pelicule ale genului- ”Koto no ha no niwa” , creația lui Makoto Shinkai,  demn urmaș al lui Hayao Miyazaki. Anime-ul a fost prezentat cu succes la festivalurile internaționale Gold Coast Film Festival de la Broadbech, Australia și Festivalul filmului de animație de la San Francisco, fiind distins cu  premiul Kobe Theatrical Film Award în 2013, premiul Satoshi Kon din cadrul Fantasia International Film Festival, premiul AniMovie Award al Festivalului de animație de la Stuttgart, etc. 

Miercuri 22 aprilie ora 18:00

 


Always –Sanchome no yuhi 64
Always-Sunset on Third Street - 3 / Soarele apune în districtul trei

Color / Cinema Scope (1:2.35) / 2012 / 142min / “ALWAYS -Sunset on Third 
Regie: Takashi YAMAZAKI 
Scenariu: Ryota KOSAWA și Takashi YAMAZAKI 
Muzică: Naoki SATO 
Distribuție: Hidetaka YOSHIOKA, Shinichi TSUTSUMI, Mirai MARUYAMA

Partea a treia a filmului continua să urmărească destinele simpaticilor locuitori din districtul trei, ale căror povești de viață au cucerit încă de la prima serie publicul și criticii japonezi aducându-i regizorului Takashi Yamazaki Premiul pentru regie al Academiei japoneze în 2005. Acțiunea are loc la Tokyo, în anul 1964, în momentul în care orașul se pregătește să găzduiască Jocurile Olimpice de vară, iar pregătirile pentru eveniment sunt în toi. 

În 2012, filmul a figurat în selecția Festivalului internațional de la Shanghai și la Puchon International Fantastic Film Festival și în același an a câștigat premiul Hochi pentru cel mai bun actor într-un rol secundar pentru Mirai Maruyama.

Miercuri 22 aprilie ora 19:00


Gegege no Nyobo
Soția lui Gegege/ Gegege’s Wife

Color / American Vista (1:1.85) / 2010 / 119min 
Regie: Takuji SUZUKI 
Scenariu: Michiko OISHI și Takuji SUZUKI după romanul lui Nunoe MURA
Music: Keiichi SUZUKI
Distribuție: Kazue FUKIISHI, Kankuro KUDO, Hatsue TADOKORO 

Filmul este  povestea emoționantă a vieții lui Mizuki Shigeru, cunoscut autor de benzi desenate, pornind de la romanul biografic al soției sale Nunoe Mura. În anul 2011, ”Gegege no Nyobo” a fost prezentat în cadrul mai multor festivaluri de film – Osaka Asian Film Festival, Shanghai International Film Festival, Hawaii International Film Festival.

Joi  22 aprilie ora 18:00