Dacii Liberi

 

 România 2018 / documentar / 62 min.
Regia: Monica Lăzurean-Gorgan, Andrei Gorgan

Dacii Liberi, documentarul de lungmetraj, semnat de Andrei Gorgan şi Monica Lăzurean-Gorgan, a avut premiera oficială în România, la TIFF.

Care este adevărata identitate a poporului român? Cine suntem, individual şi colectiv? Dintre toate episoadele istoriei noastre, Dacia a devenit subiectul celor mai multe dezbateri, polemici şi teorii, mai mult sau mai puţin fanteziste.

Filmul aduce laolaltă vieţuitorii unui sat dacic, un istoric şi un arheolog - membrii unei trupe de reconstituire istorică, un grup de mistici daci, un organizator de proteste, administratorul sitului UNESCO Sarmisegetusa Regia şi participanţi la Congresele de Dacologie. Pe toţi îi uneşte pasiunea comună pentru daci. Îi desparte însă viziunea diferită pe care fiecare dintre ei o are asupra unui episod istoric care devine, de la an la an, tot mai popular în România.

 

Andrei Gorgan despre film:
„Nu cred că la români e vorba atât de o obsesie a originilor, cât de o obsesie a prezentului. Orice membru al unei comunități se auto validează și prin calitățile comunității din care face parte. Și cum despre daci se știe foarte puțin, e mai simplu să spui orice despre ei, decât să nu spui. Iar dacă un istoric spune "Dar nu există dovezi că a fost așa" i se poate răspunde, sec, cu "Dar nu există nici dovezi că nu ar fi fost așa." Ar fi suficient dacă aș ști că acest film i-a făcut pe unii dintre noi să înceapă să gândească puțin altfel.” 

Filmul ăsta îți arată adevărata istorie a poporului român obsedat de daci

„Dacii liberi” este documentarul care vrea să le mai potolească din patima arzătoare a acelor români care cred că dacii stau la baza omenirii.

  Rezervare Si Cumparare Bilete On-Line