Arest

 

România 2019  / dramă / 126 min.
Regia: Andrei Cohn
Cu: Alexandru Papadopol, Iulian Postelnicu

 
“Arest”, cel de-al doilea lungmetraj al regizorului Andrei Cohn, cunoscut deja publicului pentru „Acasă la tata”, lansat în 2015, a avut premiera internațională în cadrul celei de-a 54-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Karlovy Vary – East of the West Competition și a fost distins la ediția de anul acesta a Festivalului Internațional de Film Transilvania cu Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secțiunea Lungmetraj.
 
Filmul relatează întâmplările prin care trece arhitectul Dinu Neagu (Alexandru Papadopol), în vara anul1983, când este luat de pe o plajă de nudisti  de către doi securiști  pentru o declarație...In arest, împarte celula cu Vali (Iulian Postelnicu), deținut de drept comun, folosit ca torționar de către securitate în schimbul unor favoruri. Lucrurile capătă o întorsătură din ce în ce mai absurdă de la o zi la alta..
 
În anii ’80 mureai de frică sau mureai de râs.
„Toate filmele despre perioada comunistă ne înfățișează ca victime, niște victime aproape eroi, victime ușor de îndrăgit însă eu nu-mi amintesc să fi fost așa. Am fost doar victime, dar nu ca cele din filmele de la Hollywood. Am fost genul acela de victimă de care ai putea să te rușinezi” spune Andrei Cohn într-unul din interviurile recente. „Am făcut filmul mai mult pentru mine, dintr-o anume furie față de mine. Nu e un film despre fapte istorice, ci mai mult despre sentimentele mele despre trecut. Cred că singurul mod de a merge mai departe este să ne recunoaștem trecutul așa cum a fost și să sperăm că următoarea dată vom fi mai buni.”

  Rezervare Si Cumparare Bilete On-Line