Palat pentru popor

 
Bulgaria,Germania, România 2019 documentar / 77 min.
Regia: Boris Missirkov ,Georgi Bogdanov

 
„Creaturi arhitectonice unice”: Palatul Național al Culturii din Sofia, Universitatea de Stat din Moscova, Palatul Parlamentului din București, Palatul Federației din Belgrad și Palatul Republicii din Berlin.
Palat pentru popor ”spune povestea celor mai emblematice cinci clădiri ale epocii socialiste, cinci mastodonţi arhitecturali mai mult decât sugestivi pentru vremea lor şi martori ai schimbărilor politic din Europa de Est de la sfârşitul secolului 20. Aceste clădiri au fost reuşite arhitecturale ieşite din comun, realizate cu un imens curaj şi puţină nebunie. Rolul lor? Să reamintească oamenilor de rând că îi ghidează o putere supremă şi că îi aşteaptă un viitor strălucit. Fiecare mastodont era mai înalt, mai mare sau dispunea de cea mai avansată tehnologie a vremurilor respective. Acum, când socialismul a sucombat, a venit timpul să le revizităm şi să le dezvăluim secretele. Cum reuşesc aceste clădiri să supravieţuiască în ziua de azi?
 
„Ca suprafaţă construită este a doua cea mai mare clădire din lume, după Pentagon. Dacă ar fi demolată şi molozul ar fi pus sub forma unei piramide, ar fi mai mare decât piramida lui Keops.” (intervievat român)

  Rezervare Si Cumparare Bilete On-Line