Distanța dintre mine și mine

 

România 2018 / documentar / 89 min.
Regia: Mona Nicoară, Dana Bunescu
Cu: Nina Cassian

Filmul prezintă viața poetei, Nina Cassian (1924 – 2014).

Cu o reputaţie de femeie fatală, băutoare şi fumătoare înrăită, poeta avangardistă, compozitoarea şi graficiana Nina Cassian a fostt un om care şi-a trăit prezentul fără să îşi nege trecutul, prietenos cu regimul comunist, şi fără să îşi piardă încrederea în viitor.

Înregistrările cu poeta stabilită la New York în ultima parte a vieţii au fost făcute în martie – mai 2013, cu un an înainte ca Nina Cassian să moară la vârsta de 89 de ani. Gândurile Ninei Cassian sunt confruntate cu o bogată arhivă de filme, muzică, poezie, apariții de televiziune, întregistrări private inedite și documente de urmărire de la Securitate.

Muzica folosită în documentar este compusă chiar de Nina Cassian.

Despre film Mona Nicoară - regizor

„În film sunt interesată de chestiunea responsabilităţii şi alegerilor nostre personale atunci când suntem confruntaţi cu injustiţia”.

„În cercurile literare din anii 1980, Nina Cassian era o prezenţă palpabilă, deşi deja plecase din ţară: cei din jurul meu îi citau spiritul incisiv, legendele amoroase şi, da, fascinanta ei urâţenie. Astfel, am înţeles-o întâi ca un model de eliberare lăuntrică, de disidenţă emoţională, şi abia apoi am aflat despre istoria ei complicată şi complice cu politica şi puterea”.

  Rezervare Si Cumparare Bilete On-Line