Cincizeci de umbre ale lui Grey - cartea -

Cincizeci de umbre ale lui Grey  (în engleză: Fifty Shades of Grey) este un roman de dragoste și erotism apărut în 2011, scris de E. L. James . Este primul volum din trilogia Cincizeci de umbre care prezintă povestea dintre tânăra absolventă Anastasia Steel și tânărul om de afaceri Christian Grey.

Este remarcat pentru scenele erotice explicite în combinație cu elementele practicii sexuale care implică robie/disciplină, dominare/supunere și sadism masochism. Inițial autoarea a publicat-o ca o carte electronică, dar succesul cărții în format electronic a determinat tipărirea ei (drepturile de publicare fiind obținute de către editura Vintage Books în martie 2012), iar vânzările au depășit și cele mai optimiste așteptări.Al doilea și al treilea volum din serie, Cincizeci de umbre întunecate și Cincizeci de umbre descătușateau fost publicate în 2012.

Cincizeci de umbre ale lui Grey a fost în topul vânzărilor peste tot în lume, inclusiv în Regatul Unit și Statele Unite. Seria a fost vândută în peste 100 de milioane de copii în întreaga lume, tradusă în 52 de limbi și a atins recordul de cel mai rapid volum vândut din toate timpurile. Criticile la adresa cărții au fost împărțite, în unele dintre acestea calitatea prozei fiind considerată slabă. 

A fost tradus și în limba română. Traducerea în limba română este disponibilă (parțial) și online. ( wikipedia )